onsdag 1 januari 2014

Formbröd med vallmotäcke


Vad passar bättre, så här årets första dag, än att baka? Att baka är som en lisa för själen, ett sätt att lätta på trycket och samtidigt skapa något gott och vackert.

Till 2 formbröd behövs: 25 g jäst / 4 dl vatten / 7 dl vetemjöl / 1 ägg / 2 tsk flingsalt / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 5-6 dl vetemjöl special
Ägg och 1 msk mjölk till pensling / vallmofrön

Smula ner jästen i en degbunke, häll på det rumstempererade vattnet och 7 dl vetemjöl. Rör om till en jämn smet och låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Knäck i ägget, rör ner salt och olja. Blanda ner mjölet lite i taget till det blir en jämn smidig deg. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller den dubbla för hand.
Häll ut degen på bakbord, dela degen i två delar och forma dem till limpor och lägg dem i smorda formar.
Vispa ägg och mjölk och pensla bröden, strö över vallmofrön.
Låt bröden jäsa övertäckta till knappt dubbel storlek, ca 45 minuter. Grädda dem på nedersta falsen till innertemperaturen är 98 grader, ca 30 minuter.
Ta ut bröden låt dem svalna några minuter och stjälp ur dem ur formarna. Låt kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar