torsdag 9 januari 2014

Flamberad tournedos


Flamberar gör vi inte bara för att det ser imponerande ut eller är "häftigt" att elda maten, utan för att det framhäver och intensifierar smakerna. Kortfattat innebär flambering att hälla stark sprit på varm mat i stekpannan och tända på!

Innan man bestämmer sig för att flambera en maträtt gäller det att tänka på att det finns vissa risker!! Flambera aldrig under fläkten eller i närheten av något lättantändligt, lågorna kan slå upp ganska högt. Var gärna två stycken för att säkerställa att brandkåren inte behöver komma och hjälpa till :-) En brandfilt är aldrig fel i köket!

Förbered tillbehöret och den sås du tänkt servera, vi valde whiskysåsen du hittar HÄR.

Skär tjocka skivor av mittbiten av oxfilé (1 per person), bind runt med bomullssnöre så att den håller formen under tillagning. Krydda köttet riktigt med grovmalen svartpeppar.
Sätt ugnen på 150 grader. Häll olivolja i en stekpanna och lägg i en klick smör. Hetta upp pannan, men inte så hett att smöret bränns i olivoljan. Stek oxfilén runt om till stekytan är fin utan att bli hård. Flytta över köttet i en ugnssäker form och sätt in i ugnen. När köttet når en innertemperatur på 55 grader, ta ut köttet.
Hetta upp stekpannan på hög värme, slå i 0,5 - 1 dl cognac. Lägg ner köttet, lyft av pannan från spisen och ställ dig säkert och tänd på alkoholångorna.
När lågorna lagt sig lyfter du ut köttet ur skyn och tar bort snörena, lägg under folie.
Sila stekskyn ner i den sås du tänkt servera. Häll upp en såsspegel på varm tallrik och lägg på en tournedos och servera med något potatis- eller grönsakstillbehör.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar