torsdag 10 oktober 2013

Röd höstsoppa


Visst är det härligt med en värmande soppa när höstvindarna viner och regnet öser ner. En del skulle kanske välja att kalla soppan borsch, trots den knepiga stavningen. Men min soppa fick en liten annan touch än den klassiska ryska på grund av skafferiinnehållet.

Till 6-8 portioner behövs: 2 gula lökar / 1 king solo vitlök / 150 g rotselleri / 400 g butternut squash / 250 g vitkål / 800 g rödbetor / 2 morötter / 1,7 l vatten / 3 kalvbuljongtärningar / rapsolja att bryna i / grovmalen svartpeppar

Ta fram en 4 liters gryta och häll i ett par matskedar rapsolja. Finhacka lök och vitlök, tärna selleri och squash fint, strimla vitkålen och ha ner allt i grytan. Låt grönsakerna svettas i oljan utan att ta för mycket färg. Häll i vatten, lägg i buljongtärningar och låt soppan koka upp. Låt den koka ca 20 minuter till grönsakerna är mjuka med inte mosiga.
Skala och grovriv morötter och rödbetor, ha ner dem i soppan ca 10 minuter före servering. Smaka av med lite grovmalen svartpeppar.
Soppan kan med fördel serveras med en klick smetana och lite bröd. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar