fredag 25 oktober 2013

Potatisgratäng med helstekt biff


Lite festkänsla, fredag i ett nötskal. Vi brukar njuta lite mer, kosta på oss lite mer till helgen och laga maten tillsammans.
Potatisgratängen är har ordentliga höstsmaker och är förstärkt med både fetaost och lagrad grevé. Biffen är rullad i riktigt ordentligt med grovstött peppar av olika färg och smak, till sist brynt i smör innan den kördes in i ugnen.

Till 4 portioner behövs: 8 stora potatisar / 50 g fetaost / 1 dl riven lagrad ost / 50 g smör / 2 stora vitlöksklyftor / 3 dl vispgrädde / 1 dl smetana / 1 tsk Öländsk vitlökspeppar / 2 msk kalvfond / 2 msk vit martini / 1 tsk flingsalt / några varv på pepparkvarnen / örtsalt
8 hg utskuren biff / 1 msk stött svartpeppar / 1 msk stött rosépeppar / 1 tsk flingsalt / smör och olivolja att steka i

Sätt den ena ugnen på 150 grader och den andra på 175 grader.
Skala potatisen och skiva den tunt, bred ut i en ugnsfast form, fördela fetaost och riven ost över potatisen. Dra gärna över lite peppar och örtsalt.
Finhacka vitlöken. Smält smöret i en kastrull, låt vitlöken fräsa utan att ta färg, tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka ihop ca 15-20 minuter. Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Häll såsen över potatisen så att även osten täcks. Grädda i 150 grader i 30 minuter, sänk sedan temperaturen till 100 grader och låt den stå ytterligare 30 minuter.
Rulla biffen i stött peppar och flingsalt. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör och olivolja. Bryn köttet runt om så att det får fin färg ös köttet med det heta smöret. Stek färdigt köttet i ugn på 175 grader till innertemperaturen är 54 grader. Ta ut köttet och låt det vila under folie ca 15 minuter före servering.

Skär upp köttet och servera tillsammans med potatisgratäng, sallad och en god sås (tex den HÄR). Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar