tisdag 1 oktober 2013

Äppelpaj med pistage- och mandeltosca


Jag hoppas innerligt att ni inte ledsnat på äpplen och äppelrecept. Jag har många till på lager och ytterligare provlagningar på G. Det här är en ny variant på äppelpajen med mandeltosca, men proportionerna är ökade för att räcka till en hög pajform med löstagbar kant och mycket snyggare att servera. Pajen är mäktig och räcker till MÅNGA.

Pajbotten: 3,75 dl vetemjöl / 0,75 dl florsocker / 225 g smör
Fyllning: 10 skalade och tunt skivade äpplen / 100 g grovt riven mandelmassa/marsipanToscasmet: 150 g smör / 2 dl kokossocker / 3 msk vetemjöl / 3 msk vispgrädde / 1,5 dl skalad mandel / 1 dl pistagemandel
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa snabbt ihop pajdegen och tryck ut den i pajformen, även upp på kanterna. Lägg den rivna mandelmassan i botten. Lägg ut äpplen ovanpå mandelmassan.Smält smöret rör ner övriga ingredienser, utom mandeln. Låt smeten koka upp under omrörning och lägg sedan i mandeln. Skeda toscasmeten ovan på äpplena.Grädda pajen på nedersta falsen i ca 55 minuter. Serveras med fördel tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar