torsdag 11 juli 2013

Grillad vildsvinsstek med whiskysås


Vildsvin är fantastiskt gott, nu när det finns så många olika styckningsdetaljer i butikerna är det ju bara att testa på grillen. Vi köpte en urbenad, nätad vildsvinsstek, med massor av kryddor och en perfekt grillning av maken, blev det verkligen en middag värdig namnet :)

Till 5 portioner behövs: 1 kg urbenad, nätad vildsvinsstek / olja att pensla med / 1 msk svartpeppar / 1 msk grönpeppar / 1 msk sichuanpeppar / 1 msk flingsalt / 1 msk Öländsk vitlökspeppar / 2 tsk örtsalt

Whiskysås: 4 finhackade vitlöksklyftor / 3 msk tomatpuré / 3 msk kalvfond / 3 dl vatten / 5 msk sweet chili sås / 4 msk röd balsamvinäger / 75 g smör / 6 msk finhackad basilika / 4 msk rökig whisky / smör att fräsa i

Förbered grillen med briketter. Lägg kryddorna till steken i en mortel och mortla dem grovt. Häll ut kryddorna på skärbräda, pensla steken runt om med olja och rulla steken i kryddorna, se till att det täcker runt om.
Först direkt grillning till steken får fin yta, därefter indirekt grillning till innertemperaturen är 60 grader. Vår stek hade en lite oval form, så det gäller att fösa undan glöden mer där köttet är tunnare. Låt köttet vila under folie ca 10 minuter

Gör under tiden såsen. Fräs vitlöken till såsen utan att den tar färg, tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chili sås, och balsamvinäger. Låt koka ihop till en simmig konsistens, ca 5 minuter. Precis före servering tillsätts smör, whisky och basilika.

Skiva upp köttet och servera tillsammans med såsen, vi hade även ugnsrostad palsternacka och färskpotatis samt jordgubbssallad förstärkt med getost.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar