onsdag 19 juni 2013

Morotsbröd med frön


Om ni läser min livsstilsblogg, kan det inte ha undgått någon att jag tillsammans med övriga familjen formligen älskar picknick. Det här är ett bra och mättande bröd, gott att fylla med tex sallad, brie, färska örter och parmaskinka.

Det här behövs till 12 rejäla utflyktsmackor: 5 dl naturell yoghurt / 50 g jäst / 1 msk flingsalt / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 2 morötter / 3 dl fullkornsdinkel / 3 dl lantvetemjöl / 8,5 dl vetemjöl special / 0,5 dl solrosfrön / 0,5 dl pumpafrön / ägg, solrosfrön, linfrön, sesamfrön  till dekoration

Skala och riv morötterna på den mellangrova sidan på rivjärnet. Lös upp jästen i den kalla yoghurten. Blanda ner övriga ingredienser, knåda degen smidig ca 10-15 minuter på låg hastighet. Degen ska vara blank och smidig.
Täck degbunken med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela degen i tolv delar och rulla varje del till en rund bulle. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ca 30-45 minuter
Pensla bröden med uppvispat ägg, dekorera med och frön.
Sätt in dem i ugnen och grädda bröden i 15 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar