lördag 16 mars 2013

Skrotbullar på rågsurdeg


Dag 1: 2,5 dl krossad råg / 0,5 dl linfrön / 0,5 dl solrosfrön / 0,5 dl pumpafrön / 4,5 dl kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll det kokande vattnet över, rör om och täck med plastfolie.

Surdeg: 1,5 dl grovt rågmjöl / 1,5 dl ljummet vatten / 1 dl grundsurdeg

Vispa ihop alla ingredienserna till surdegen, täck med plastfolie och låt stå till nästa dag.


Dag 2: Surdegen ovan / råg och frön enligt ovan / ca 9 dl vetemjöl special / 0,5 dl råsocker / (2 msk kornmalt) 0,5 dl rapsolja / 1,5 dl ljummet vatten / 2 msk havssalt / 25 gr jäst / ägg, gryn och frön till dekoration

Lös upp jästen i vattnet och blanda alla ingredienserna, knåda degen smidig ca 15-18 minuter på låg hastighet. Degen ska vara blank och smidig.
Gör du som jag, bakar med ekologisk mjöl, kan du behöva tillsätta kornmalt för att öka jäskraften i degen.


Täck degbunken med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ca 2 timmar.


Sätt ugnen på 250 grader, ställ en långpanna i botten av ugnen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, platta ut den till en platta och skär ut ca 16 bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.


Pensla bröden med uppvispat ägg, dekorera med gryn och frön. Låt bröden jäsa ca 30-45 minuter.

Sätt in dem i ugnen och häll 2 dl vatten i långpannan i botten. Grädda bröden i 3 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15-18 minuter.


Låt bröden kallna på galler under bakduk. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar