tisdag 8 januari 2013

Potatis- och jordärtskocksgratäng


500 gram potatis och jordärtskockor / 1 gul lök / 1 vitlöksklyfta / smör / 0,5 kalvbuljongtärning / 0,5 dl torrt vitt vin / 0,5 dl vit martini / 2 dl vispgrädde / lagrad riven ost

Sätt ugnen på 250 grader. Skala jordärtskockor och potatis, skiva dem tunt. Skala och finhacka lök och vitlök. Smält smöret i en kastrull lägg i lök och vitlök, låt det bli glansigt på medelhög värme. Lägg i potatis- och jordärtskocksskivor. Slå på vin och martini och lägg i buljongtärning. Låt sjuda långsamt i några minuter, häll över grädde. Fortsätt sjuda i 10-20 minuter, känn med en provsticka.
Fyll en ugnssäker form och täck med riven ost, gratinera ca 10 minuter till gratängen får fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar