söndag 27 januari 2013

Lantbröd med levain


 2-3 dl levain / 6 dl vatten / 0,5 kg lantvetemmjöl / ca 400 gr vetemjöl special / 30 gr flingsalt (10-15 gr jäst)


Blanda levain med vattten, lantvetemjöl. Häll sedan i vetemjöl special lite i taget, degen ska vara lite kladdig. Arbeta degen ca 15 minuter. Låt degen vila 5 minuter, tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.
(om du är osäker på jäskraften i levainen kan du tillsätta lite jäst utrört i vattnet)

Låt degen jäsa i bunken, ca 4 timmar, vik gärna degen försiktigt i början av jästiden. (jag jäser degen i en oljad plastlåda, vilket gör det enklare att vika degen)
Sätt ugnen på 275 grader och lägg in baksten eller dubbla plåtar på nedersta falsen och en långpanna i botten av ugnen.

Häll ut degen på mjölat bakbord och forma försiktigt två runda bullar. Låt dem vila 10 minuter, forma sedan försiktigt två avlånga bröd. Låt dem jäsa i mjölade brödkorgar ca 2 timmar.

Stjälp försiktigt upp bröden på den heta stenen/bakplåtarna, skåra bröden och häll 2 dl kallt vatten i långpannan på botten av ugnen.


Sänk värmen till 200 grader, grädda brödet ca 35 minuter eller till det har en innertemperatur på 98 grader. Vädra ut fukt några gånger under gräddningstiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar